
DISSENTING OPINION OF JUDGE TREVES

1.	 While I agree with the decision of the Tribunal not to prescribe 
provisional measures in the present case, to my regret, I am not in a position 
to lend support to the present Order. In my view, the request is inadmissible 
for various reasons and the Tribunal lacks prima facie jurisdiction. 

2.	 At the outset, I wish to make some remarks regarding the existence of 
a dispute in the present case. Article 290, paragraph 1, of the United Nations 
Convention on the Law of the Sea (hereinafter “the Convention”), which is the 
provision applicable to the present request for provisional measures, requires 
that “a dispute” be duly submitted to this Tribunal (or, as the case may be, to 
another court or tribunal). This is the dispute on the merits, which is the object 
of the principal proceedings, not the dispute concerning the prescription of 
provisional measures in incidental proceedings.

3.	 It is well known that there is no definition of “dispute” in the Statute 
of the Tribunal, just as there is none in the Statute of the International Court of 
Justice (ICJ). The ICJ nevertheless formulated such a definition at a very early 
stage of its jurisprudence. In its 1924 judgment in the Mavrommatis case, the 
Permanent Court of Justice (PCIJ) had stated that, in order for a dispute to be 
in existence, there must be a “disagreement on a point of law or fact, a conflict 
of legal views or interests” (Mavrommatis Palestine Concessions, Judgment 
No. 2, 1924, P.C.I.J., Series A, No. 2, p. 11). The ICJ has often referred to this 
definition and has added some refinements, in particular the statement that “it 
must be shown that the claim of one party is positively opposed by the other” 
(South West Africa, Preliminary Objections, Judgment, I.C.J. Reports 1962, 
p. 328). The Tribunal adopted the definition given by the ICJ in its Order of 
27 August 1999 in the Southern Bluefin Tuna Cases (ITLOS Reports 1999, 
p. 280 ff., at paragraph 44).

4.	 The disputes that may be submitted to a court or tribunal under 
the Convention are of a particular kind; they are disputes “concerning the 
interpretation or application of th[e] Convention” as provided in most of 
the provisions of Part XV of that instrument. Only disputes “concerning 
the interpretation or application of the Convention” can be considered to be 
encompassed by the notion of “dispute” for the purposes of Part XV.
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5.	 Consequently, the aforementioned requirements for determination of 
the existence of a dispute, set out in the jurisprudence of the PCIJ and the ICJ 
and accepted in that of this Tribunal, must be read together with the requirement 
that, in the case of the Tribunal, the dispute must concern the interpretation 
or application of the Convention. In other words, the requirement that there 
must be a “disagreement on a point of law or fact, a conflict of legal views or 
interests” and that “it must be shown that the claim of one party is positively 
opposed by the other” should be taken to mean that the disagreement and 
opposition in question must concern the interpretation or application of the 
Convention. In its 1996 judgment in the Oil Platforms (preliminary objections) 
case, in which – as in the case that the Tribunal has before it - both the title of 
jurisdiction and the allegedly violated provisions fall within the same treaty, 
the ICJ stated:  

[T]he Court cannot limit itself to noting that one of the parties maintains 
that such a dispute exists, and the other denies it. It must ascertain whether 
the violations of the Treaty of 1955 pleaded by Iran do or do not fall within 
the provisions of the Treaty and whether, as a consequence, the dispute 
is one which the Court has jurisdiction ratione materiae to entertain 
(Oil Platforms (Islamic Republic of Iran v. United States of America), 
Preliminary Objection, Judgment, I.C.J. Reports 1996, p. 803 ff., at 
paragraph 16).

6.	 The requirements for the existence of a dispute with respect to the 
interpretation or application of the Convention must be satisfied at the time 
when the application is filed. That this is the “critical date” is generally 
accepted in the jurisprudence of the ICJ, as well as in scholarly writings. This 
point was recently made by the Court in a case which, like the one that the 
Tribunal has before it, concerned disputes which, pursuant to the convention 
that was invoked as a basis for jurisdiction, had to concern the interpretation 
or application of that convention. In its Order of 28 May 2009 in the Questions 
relating to the Obligation to Prosecute or Extradite case, quoting in support 
several earlier decisions, the ICJ stated: 

Whereas Article 30 of the Convention against Torture makes the Court’s 
jurisdiction conditional on the existence of a “dispute between two or 
more States Parties concerning the interpretation or application of this 
Convention”; whereas, at this stage of the proceedings, the Court must 
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begin by establishing whether, prima facie, such a dispute existed on 
the date the Application was filed, since, as a general rule, it is on that 
date, according to the Court’s jurisprudence, that its jurisdiction must 
be considered … (Questions relating to the Obligation to Prosecute or 
Extradite (Belgium v. Senegal), paragraph 46).

7.	 In the present case, no opposition of views concerning the interpretation 
or application of the Convention had taken place before the Application was 
submitted on 24 November 2010. As a matter of fact, it was only on that date, 
in the text of the Application, that the Convention was mentioned for the first 
time. It can therefore be concluded that the Request is inadmissible because 
there is no dispute meeting the necessary requirements. Thus, I cannot agree 
with the Order where it states that it appears prima facie that a dispute as 
to the interpretation and application of provisions of the Convention existed 
between the parties on the date in which the Application was filed.

8.	 In light of this conclusion as to the non-existence of a dispute 
concerning the interpretation or application of the Convention as at the date 
of the Application, it is unnecessary to consider whether the condition of 
admissibility set out in article 283, paragraph 1, of the Convention has been 
satisfied. This provision reads:

1.	 When a dispute arises between States Parties concerning the 
interpretation or application of this Convention, the parties to the dispute 
shall proceed expeditiously to an exchange of views regarding its settlement 
by negotiation or other peaceful means.

The provision requires that “a dispute arises” yet in this case, as I have 
shown, no dispute has arisen.

9.	 Even if, contrary to what has just been stated, one were to accept – 
as does the Order – that, at least prima facie, there exists a dispute meeting 
the requirements of the Convention, the requirement set out in article 283, 
paragraph 1, would not be met. That provision constitutes an exception to 
general international law, which, as stated by the ICJ in its judgment in Land 
and Maritime Boundary between Cameroon and Nigeria (Cameroon v. Nigeria: 
Equatorial Guinea intervening) (I.C.J. Reports 1998, p. 275 ff., paragraph 56), 
does not require that diplomatic exchanges be exhausted or even initiated prior 
to the submission of a case to a court or tribunal. In paragraph 109 of the same 
judgment, the Court, on the issue of disputes concerning the law of the sea, 
observes that the provisions of the Convention that require negotiation as a 
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condition for admissibility are applicable only where the Court is seized under 
the Convention, not when it is seized on the basis of declarations accepting 
the “optional clause” under article 36, paragraph 2, of the Statute of the ICJ. 
The Court thus confirms that diplomatic exchanges are a special requirement 
applicable only within the framework of the Convention.

10.	 The requirement set out in article 283 of the Convention was introduced 
in order to facilitate the settlement of disputes without the need to resort to 
judicial or arbitral proceedings. It must be taken seriously, as the Tribunal 
has done in its jurisprudence. Of particular relevance to the present case are 
the occasions on which the Tribunal has had to decide on the prescription 
of provisional measures and, consequently, to determine prima facie its 
own jurisdiction or that of an arbitral tribunal duly seized under article 290, 
paragraph 5, of the Convention. In each of these cases, there had been a 
previous exchange of views between the parties. Thus, the question addressed 
in the Orders of the Tribunal was whether these could be deemed sufficient for 
the Applicant to conclude that all possibilities for reaching an agreement had 
been exhausted. 

11.	 In the present case, the contacts between the parties cannot be 
qualified as the “exchange of views” envisaged in article 283. The requests 
for information submitted by the maritime administration of Saint Vincent 
and the Grenadines to the Spanish port authorities on 18 and 19 February 
2010 are simply requests for information. They do not set out claims or invoke 
rights and thus cannot be considered an “exchanges of views” regarding the 
settlement of the dispute “by negotiation or other peaceful means”. The Note 
Verbale sent by the Permanent Mission of Saint Vincent and the Grenadines 
to the United Nations in New York to the Permanent Mission of Spain to the 
United Nations in New York objects to the detention of the M/V “Louisa” and 
the “Gemini III” and to the fact that Spain has not notified the flag State of the 
arrest of the two vessels. It does not, however, contain any indication that Saint 
Vincent and the Grenadines had the intention to exchange views regarding the 
settlement of the dispute “by negotiation or other peaceful means”. 
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12.	 The un-nuanced notification by Saint Vincent and the Grenadines of 
its plan “to pursue an action before the International Tribunal for the Law of 
the Sea” confirms the lack of any such intention, and perhaps even a lack of 
awareness of the requirement set out in article 283, paragraph 1; it is apparent 
that Saint Vincent and the Grenadines had already decided to submit its case 
to the Tribunal. In all likelihood, this decision had been taken at least as early 
as 15 October 2010, when the Attorney General of Saint Vincent and the 
Grenadines notified the Registry of the Tribunal that it had authorized Mr S. 
Cass Weiland and other attorneys to submit to the Tribunal an “Application 
and Request for Provisional Measures” and that Mr Grahame Bollers had 
been designated to “serve as lead Agent”. The Note Verbale of 26 October 
2010 states that the request for provisional measures is made “in relation to 
the detention of the vessel M/V “Louisa” and its tender”. However, it gives 
no indication regarding the claims to be made in the principal proceedings 
that Saint Vincent and the Grenadines was required to initiate in order to be 
entitled to request provisional measures. Such indications would have been 
essential for defining the object of an exchange of views under article 283, 
paragraph 1.

13.	 As the Tribunal stated in its Order of 8 October 2003 in the Case 
concerning Land Reclamation (ITLOS Reports 2003, p. 10 ff., at paragraph 38), 
and again in the present Order, the obligation set out in article 283, paragraph 1, 
“applies equally to both parties to the dispute”. It nevertheless seems reasonable 
to assume that the claimant State has the burden to state its claims and to invite 
the other party to an exchange of views, which, in order to constitute a good-
faith request, must be open to the possibility of a settlement “by negotiation 
or other peaceful means”. This has not happened in the present case. Perhaps 
Spain should have replied to the Note Verbale of 26 October 2010. It does 
not, however, seem possible to infer and to consider sufficient, as does the 
Order, that Saint Vincent and the Grenadines, a State that had already decided 
to submit a case to the Tribunal, should conclude that it had fulfilled the 
requirement set out in article 283, paragraph 1, when in fact no exchange of 
views had taken place. As mentioned above, the jurisprudence of the Tribunal 
on this matter has always envisaged exchanges of views of a certain duration 
and seriousness. It should be noted that when the Note Verbale from Saint 
Vincent and the Grenadines announcing its intention to refer the case to the 
Tribunal was received by Spain, Saint Vincent and the Grenadines had not 
yet deposited its declaration of acceptance of the jurisdiction of the Tribunal 
under article 287 of the Convention. Spain’s failure to respond might therefore 
be interpreted in light of the fact that an announcement, by a State that had 
not accepted the Tribunal’s jurisdiction, of the intention to seize it with a case 
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might not be considered to require an urgent reply. It should also be borne in 
mind that Saint Vincent and the Grenadines accepted the jurisdiction of the 
Tribunal only two days before submission of the Application.

14.	 The present Opinion could stop here as it has already put forward 
two grounds for a declaration of inadmissibility. I wish, however, to add few 
remarks on prima facie jurisdiction.

15.	 In my view, the provisions of the Convention which are alleged by 
Saint Vincent and the Grenadines to have been violated by Spain are not 
grounds on which the Tribunal’s jurisdiction in the case on the merits can 
be based. I have had the privilege of reading the analysis of these provisions 
set out in Judge Wolfrum’s and in Judge Golitsyn’s Dissenting Opinions and 
I share their conclusions. Let me only add that jurisdiction on the basis of 
articles 73, 226, 245 and 303 of the Convention appears to me to be unfounded, 
not only prima facie but manifestly. Jurisdiction on the basis of article 87 of 
that instrument seems to me, in the circumstances of the case, prima facie 
unfounded. I cannot, however, exclude the possibility that, upon attentive 
examination at a further phase of the case, the Tribunal might find in it a basis 
for its jurisdiction ratione materiae.

(signed)  T. Treves
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